Älskade nalle!
Att allt fler har en mobiltelefon är inte en modern myt. Det är sant. Idag har de flesta en smartphone, men så har inte alltid varit fallet.
Den som har en mobiltelefon är inte ensam. De allra flesta i dagens samhälle har en idag, och inte bara i Sverige och västvärlden. Tekniken går ständigt framåt och en trasig telefon är inte längre en katastrof utan åtgärdas lätt av diverse reparatörer. Den fascinerande telefonen har älskats och hatats i över ett sekel, och kan idag användas till nästan precis vad som helst. Låt oss titta närmare på alla bisarra avarter av detta tekniska underverk.
- Koshertelefon. Det finns judisk-ortodoxa regler som vanliga mobiltelefoner inte når upp till. Därför krävs mobiler utan tillgång till internet, sms-funktion och kamera. Den här typen av telefoner är godkända av rabbiner för användning i Israel och på andra platser av judar som följer ortodoxa regler. En del av dem är till och med godkända för att användas av människor som arbetar inom sjukvård, säkerhet och med service, för användning under sabbaten, trots att man då helst inte ska använda elektroniska produkter.
- Hamburgertelefon. Telefon formad som hamburgare. Förekommer exempelvis i filmen Juno.
- Ericofon eller Kobran. Lanserades av LM Ericsson 1956 och tillverkades fram till 1982. På sin tid var detta en mycket djärv telefonmodell och en av de första att vara tillverkade i enbart ett stycke. Designen är enkel och stilren, med en tjock klump nedtill, ett smäckert stycke vid högtalaren och nummerskiva längst ner under telefonen. Ericofonen fick en omedelbar framgång, och redan efter ett halvår översteg beställningarna produktionskapaciteten.
- Taxen. Den första bordstelefonen med handmikrotelefon, det vill säga högtalardel och mikrofon i ett stycke. Även denna tillverkades av LM Ericsson och tillverkades ända in på 1930-talet, trots att den ser helt uråldrig ut.
- Hemlig telefon. En studie av Motorola visar att en av tio mobiltelefonanvändare har en andra telefon som hålls hemlig för familjemedlemmarna. Den hemliga telefonen används för exempelvis utomäktenskaplig verksamhet eller hemliga affärer, i vissa fall av olaglig typ.
Slutsatsen man kan dra är att mobiltelefonen är den perfekta prylen. De är helt enkelt superpraktiska, och numera finns allt man behöver i mobilen. Det är den enda teknikpryl du behöver i ditt liv. Den kan tyvärr inte diska eller tvätta dina kläder, men å andra sidan är väl disk- och tvättmaskiner mer av vitvaror än teknikprylar. Så var inte fallet på 1980-talet, när termen yuppienalle föddes. Yuppie är en hopslagning av orden young urban professional, som blev ett begrepp när högkonjunktur rådde och den amerikanska och brittiska finanssektorn föryngrades. Plötsligt vimlade det av unga finansvalpar som strök omkring på gatorna, som klippta ur en roman av Bret Easton Ellis. Yuppienallen, alltså mobiltelefonen, var vid denna tidpunkt endast få förunnad. De svenska yuppiesarna hade även bärbara datorer och klockor från Rolex, kanske körde de Porsche.
Hur telefonen kommer utvecklas och se ut om tio år kan vi bara drömma om. Kommer vi ens behöva mobiltelefoner? Kommer vi att styra dem med våra händer? Kommer vi kunna äta dem som hamburgare? Den som lever får se. Vad framtiden har i sitt sköte vet bara oraklet i Delfi – och mobiltelefontillverkarna.